pátek 22. března 2013

Jak jsem nedošel do Santiaga.

Loni jsem nedošel do Santiaga de Compostela, smůla. Znáte to. Co nedokončíte, zůstane ve vašem životě nedokončené. A tak se letos zjara vydám znovu na Cestu. Budu ještě trochu kulhat, možná nedojdu. Ale touha je veliká. Změnou prostředí se také proberou obě mozkové hemisféry z letargie. Vždy, když uděláme něco jinak, než jsme zvyklí, měníme prostředí, náš mozek ožívá, vytvoří nová spojení mezi synapsemi a dojde k jeho přesíťování. Celoživotní schopnost našeho mozku se měnit se jmenuje neuroplasticita. 

Sorry, ale je to tak. Vašim výmluvám, že se nemůžete změnit, je konec.


foto:autor
Možná jste slyšeli o výsledcích magnetické rezonance mozků londýnských taxikářů. Po čtyřech letech v práci si doslova vypěstovali výrazně větší objem šedé kůry v oblasti hipokampu, tedy v místě zodpovědném za paměť a prostorovou představivost. U řidičů autobusů k takovým změnám nedošlo. Ano, taxikáři nejezdí stále po stejné trase a neustále mění prostředí, ve kterém jsou nuceni se orientovat. Podobným procesem můžete projít i Vy. 

Dejte se konečně na to odkládané studium, založte firmu, kupte si flétnu, začněte jíst zdravěji, meditujte. Přeformátujte nefunkční partnerské vzorce.

Začněte žít svůj sen, můžete cokoliv a v kterémkoliv věku. 
Jste neuroplastičtí.

Nohy na zem, konec odkládaní, a vykročte do AKCE!


Za posledních patnáct let bylo přehodnoceno 90 % vědeckých poznatků o mozku a jeho fungování. Nějakou dobu bude trvat než se dostanou do učebnic. Někteří vědci hovoří o neuroplasticitě jako o objevu desetiletí. Bude třeba předělat i některá přísloví.

Starý pes, co se nenaučil novým kouskům, umřel. 
Je mi líto babi, ale byl to omyl. 
Vše se neustále mění, vše je v pohybu.

Nás v rámci průzkumu synchronicit zajímají poslední výzkumy týkající se možností využívání pravé hemisféry. Proč bychom se měli zaobírat něčím takovým? Nechme promluvit čísla z knihy Odpověď Johna Assarafa.

Naše mozková hmota, která se zaobírá vědomými podněty, tedy dalo by se říci, vědomá část tvoří 17 % mozku. Ano, na naše nevědomí pak připadne 83 %. V praxi je však naše rozhodování prakticky 100 % nevědomé. 

Naše rychlost zpracování nějakého podnětu ve vědomé části je obdivuhodná, je to 210 až 240 km/h. Co je však proti 160 000 km/h v naší nevědomé části.

Také jsme vědomě schopni vnímat rychlostí 2000 bitů za sekundu, nevědomí nám už ale zase trochu ujelo, používá totiž rychlost 400 miliard bitů za sekundu.

Nevědomí má neomezenou paměťovou kapacitu. Ukládá vše, co jsme kdy zažili. Opět obrovský nepoměr vůči našim vědomým schopnostem.

Každý si může vybrat v jakých číslech se chce v životě pohybovat. Jak na to?

Pomilujte se. Dělejte to, co nejčastěji.

Špičkoví neurologové jsou s vámi. Dobře, je toho víc. Máme jednoduchý úkol. Udržovat obě hemisféry v rovnováze a oživit pramen tvořivosti v té pravé z nich. Každý jsme dostali na vybranou, buď poslušně opakovat zavedené postupy, opičit se, a stát se jednou panem Průměrným, "být normální" nebo být jiný, vykročit z řady a udávat tón. Ti, kdo vystoupí nejvíce, jsou pak označováni jako géniové.

Volba je na Vás.

Víte, co mají manažeři v některých zahraničních firmách jako povinné? Žonglování. Mnoho jich také skáče na trampolíně. Hůlky sticky zná dnes každý, ale málokdo ví, že všechny tyto činnosti jsou blahodárné na propojování hemisfér a vaše měřitelná tvořivost jde rychle o desítky procent nahoru. Mění se vám mozek. Musíte ale nějakou dobu vydržet, mniši také nemeditují jen o víkendu, dělají to opakovaně, až se dostanou tam, kde si přejí být. 

"Nahoře." Již za cca 120 dní máte v mozku nová neuronová spojení.

Bubnováni je maximální vyrovnávka!

Dělejte věci jinak. Co třeba použít levou ruku tam, kde jste ji nikdy nepoužili? Běhání či trochu svižnější chůze, která vám zastaví myšlenky, vás také dokonale vybalancují.

Vrhněte se na jakoukoliv "oficiální" tvůrčí činnost. Malujte, hrajte nebo poslouchejte hudbu. Navštivte kurz malování pravou hemisférou. A večer se zase pomilujte.

Udržujte mysl "Nevím," tato meditace je silný nástroj otevírající bránu do světa pravé hemisféry. V prázdné mysli nejsou žádné "ty vaše správné" odpovědi, a tak se můžete teprve něco dozvědět. A to dokonce z bodu "nahoře."

Zpívejte, proč si vlastně od rána nezpíváte, když můžete?


A co vaše milovaná zahrádka? Vidíte, a pak, že nesnášíte meditaci.


Otevřete se synchronicitám. Poznejte, kudy teče proud vašeho životního osudu.


Pravou hemisféru vám také přirozeně odpálí i něco, co je pro vás nové, až šokující. A proto malé upozornění  před tímto odkazem. Neotvírejte ho, pokud věříte, že v nic nevěříte. A pokud toto video znáte, podívejte se na něj znovu, třeba v něm najdete něco nového, přece jen je to jedno z nejsilnějších videí v historii internetu.

Buďte s pánem bohem. Tedy buďte se sami sebou.





PS: Propojené hemisféry jsou důležité, je to úžasná oblast růstu, charakter, vaší duši, to, jaký jste a jak zacházíte se světem, vám ale vtiskuje více něco jiného. Vaše celková láska k sobě.  

Komentáře

8 komentářů:

  1. Tvoji přátelé mohou odložit baterky, s tebou se neztratí. Bude to ještě dlouhá cesta ... Díky za tvé postřehy a potvrzení

    OdpovědětVymazat
  2. Parádní putování životem a ještě parádnější vyprávění o něm.
    Od té doby, co jsem narazila na tenhle blog, sleduji ve svém životě chvilky, kdy si říkám, tak právě TOHLE je ta synchronicita!
    Člověk si některých věcí kolem sebe nevšimne do té doby, než ho něco nebo někdo necvrnkne do nosu.
    Tak díky za to cvrnknutí.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Z těch cvrnknutí se pak stane plynulý proud... Díky moc.

      Vymazat
  3. Cesta do Santiaga je jeden z mých životních plánů, cílů, snů...ať se ti to povede a napíšeš odtud nějaký pěkně inspirativní článek!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se ti brzy splní, stačí jen vyrazit ;-) A těším se na stejně inspirativní článek :-)

      Vymazat
  4. Lololololololo. Těším se na další článek a rozšiřuji. :-)

    OdpovědětVymazat