pondělí 25. dubna 2016

Sen, křest a synchronicita.

Fajn, napsal jsem motivační dopis a zabral. Dostanu se na vyprodanou Českou transpersonální konferenci. 

Mám to kousek. Sednu na tramvaj a ucítím vlhkost. Ještě se to dá říci jinak, plave mi prdel ve vodě. Je to červené víno na červené sedačce. Dostanu záchvat smíchu. Transpersonální zážitek. 

Výměna gatí znamená, že přijdu pozdě. Národní dům na Vinohradech je plně nacvakaný, extra řady vzadu jsou plné, stojí se tam. Odhaduji, že je zde 700-800 hostů. 

Zbývá jediné, nějak využít to, proč jsem byl zdržen. První dvě řady nesou reservé s nápisem Mluvčí/čestný host. Vzpomenu si na motivační dopis a posadím se do druhé řady, jsem také tak trochu čestný host. Přede mnou sedí Zdenka Kmuníčková a Stanislav Grof. Díky náhodo rozlitého vína.

Je to neuronový orgasmus. 
Z pódia je ohlášena revoluce vědomí. 

Tomáš Hilgard mluví o tom, jak reagovat, když vaše vidění získá 360 stupňový rozhled, jde o to nutit zrak sledovat jediný bod, focusovat ho. Je to jedna z potíží, pokud zažijete out-of-body experience. (OOBE) Důsledky pro stávající paradigma ohledně vědomí fixované na mozek, jsou fatální. 

Ondřej Bahník byl skvělý. Přirozenost, absolutní pokora a autenticita. Množství předaných informací za 70 min neuvěřitelné. Zpráva číslo 1. Bylina čistec přímý, naše zapomenutá šamanská léčivka. 

Přednáška Jiří Horáčka nebyla přednáška. Infokulomet. Tisíc slidů za minutu. Kadence řeči dvakrát rychlejší než ratatata. Věc? Přírodní psychedelika jsou zakázané jen z blbosti. Odtabuizovat. Umři staré paradigma.  

Problém: lidé po psychedelické zkušenosti se mění, upgradují, rozšířují si vědomí. S tím má problém státní moc. Od nepaměti ji ohrožují svobodně smýšlející jedinci.  

http://video.aktualne.cz/dvtv/psychedelika-zmeni-cloveka-jednou-provzdy-rika-lekar/r~97691520ef3f11e4890a0025900fea04/

Co mne bavilo, Horáček díky svému "přísně" vědeckému zaměření nesdílí názor, že vědomí může existovat mimo mozek. (viz. Tomáš Hilgard)

A to je co činí transpersonální hnutí živým. Je otevřené. Není "sysifovské."
Různé názory jsou respektovány a je jim dán prostor. 

Vynikající byl panel o nenáboženské spiritualitě. Hledali se cesty, jak sblížit a sjednotit vědu se spiritualitou. Václav Cílek to zabil. Není pro sbližování. Po bouřlivější reakci (celý panel byl svolán právě kvůli tomu) upřesnil, že je lze vnímat jako vidličky a nůž. Tedy se doplňují a dávají nám potravu celkového poznání. 

Tomáš Sedláček nesouhlasil a jejich splynutí označil jako za více prorostlé, jako "krkovičku."

Posledním slovem pana Cílka bylo, že venku zrají trnky a že bychom měli jít raději ven. Nasadil si krosnu a rovnou z diskuze tak učinil. 

Pro mne bylo zásadní, že celá konference byla prorostlá jako krkovička synchronicitou. Objevovala se často v příspěvcích, slidech a v příbězích, například Milan Hrabánek, který patří k nejvýraznějším postavám transpersonálního hnutí u nás by bez ní nikdy nedorazil na své první setkání s technikou holotropního dýchání. Zde je úvod do této techniky. 




Nejvíce se pojem synchronicity objevoval v příspěvcích Petra Lisého, který pracuje na knize Archetypové kosmologie. S ním jsem měl možnost téma probrat do hloubky v kuloárech. 

A právě pak se to stalo. Špatně jsem si uzavřel láhev s vodou, vložil do tašky a znovu přišla voda. Byl jsem pokřtěn jak na začátku, tak na konci. 

Výsledek křtu je pro mne zásadní. Na dnešek se mi zdál opakovaně sen, nejdříve černobílý, pak v barvách. Zdá se mi jako mantra. 

Je to nová definice synchronicity. Šup s ní do knihy.

(kniha Synchronní svět stále zraje podle svého timingu, pracuji na ni denně na plný úvazek od 11. 1. 2016. (1111), proto je na blogu nyní méně příspěvků.
viz ZDE.)

Protože transpersonální hnutí staví na zážitku, nikoliv na dogmatech byl součástí koncert i Létajícího koberce a Please the Trees, Vlastimil Marek nechal ochutnal sílu meditačních hudebních nástrojů, workshopy běžely v Raisově sále po celé dva dny.  

Závěr byl emotivní. Ludmila Chřášťanská uvedla v pohyb několik set lidí do tance. Zpívali jsme písně ve všech tradicích abrahamovských. V hebrejské, křesťanské a islámské. Tančilo se za mír. 


S. Grof (mezi světly vzadu) se účastní závěrečného kruhového tance.


Stanislav Grof navrhuje přehodnotit dosavadní praxi nejen v psychiatrii
ZDE

Seznámit se s jeho postavou patří ke vzdělání, je to jeden z největších Čechů minulého a tohoto století, rodák z České Třebové.






Komentáře

5 komentářů:

  1. LOVE it..
    Kamile,diky!
    Tleskam naprosto skvelemu shrnuti ..mluvi mi z duse.
    Me prvni dva dny zpet na severni hemisfere a rovnou takovy nasup..
    Idealni navrat do milovane rodne zeme :-)


    OdpovědětVymazat