čtvrtek 4. dubna 2013

Jak jsem prožil, že změna je možná. V osmatřiceti.

Synchronicita mě přivedla k divadlu Forum. Váhal jsem, když mě přítel pozval na víkendový seminář, není to můj obor. Jenže asi za dva týdny jsem se v úplně jiném městě nezávisle seznámil s lektorkou tohoto semináře. 

Dílna ještě neproběhla, ale "byl jsem přiveden" k osobě se kterou jsem se měl potkat až o měsíc později. Od toho okamžiku jsem věděl, že jsem na správné cestě. To, co se na ní odehrálo, předčilo veškerá má očekávání. Nešlo o nic menšího než o to, jak přestat být loutkou svého domnělého "osudu" a vkročit do nového prosluněného prostoru..



Přehráváme scénku, situaci, kterou každý známe ze svých životů. Všichni přikyvujeme, ano, tak to chodí, tento tip konfliktu zná každý.

Jeden z diváků se hlásí a chce vstoupit do děje. Vidí to jinak, chce jiné řešení celé té tíživé situace. Vracíme se do jádra problému, a sledujeme jeho postup.

Jsme v šoku. Osoba na scéně, které jednala povýšeně, byla arogantní a dominovala ostatním se náhle začíná chovat jinak. Vše vrcholí smírem a situace je obratně, jakoby kouzlem zdárně vyřešena.

V místnosti je ticho. Právě se před námi odvinuly dva naprosto rozdílné příběhy. Potíž je v tom, že na začátku byly mezi všemi aktéry rozdány naprosto stejné karty. Někde došlo ke změně, bodu obratu a výsledkem je jiný barevnější obraz, nový svět.

Proč je změna důležitá? Základem života je schopnost reagovat na podněty, které k nám neustále proudí. Kdo zůstává stále stejný, tomu klesá života -schopnost. Přestává žít.

Nepochybuji, že si nějakým způsobem uvědomujete, že jste vždy pánem své situace. Přesto vás vyzývám znovu:

Začněte už konečně žít svůj sen. Můžete kdykoliv v každém momentu svého života změnit běh jakékoliv události. Dosaďte si, co potřebujete.

Možná jste vystudovali to, co po vás chtěli vaše rodiče.
A práce vás teď nebaví.¨

Možná jste dokonce šli na studia jenom kvůli tomu, že rodiče nemohli.
Kompenzují si na vás jen svou vlastní touhu.

Možná jste se rozhodli být hodní a poslušní, aby vás všichni měli rádi. (Co je? Vždyť to je základ výchovy v naší rodině.) Jistě, tak to bývá, ale co vaše energie? Chcete takto fungovat celý život?

Možná jste politikem, protože jím byl váš táta. A tak mu chcete ukázat, že si zasloužíte jeho lásku. Jenže cítíte, že vás sice baví práce s lidmi, ale trochu jinak. Byli byste vynikajícím koučem.

Možná se vám roky nedaří promluvit s blízkým člověkem nebo šéfem. Vždy to sklouzne do starých kolejí. A to lze změnit.

Možná jste obětí šikany. Změňte to, je to možné.

V divadle Forum se říká, že není oběti, je tu jen člověk, která ztratil možnost dialogu.

Obnovte ten dialog. Naučte se, jak přehodit výhybku.

http://www.lidovky.cz/stop-a-znovu-divaci-radi-hercum-jak-vyresit-situaci-fxx-/kultura.aspx?c=A130218_175228_ln_kultura_wok

Není to nádherné, že se můžeme kdykoliv rozhodnout změnit svou cestu, jakoukoliv situaci, celý svůj život?

Prosím, prožijte to se mnou znovu.


"Ano, kdykoliv mám volbu se rozhodnout jinak a vykročit novým směrem."


Je až neuvěřitelné, jako moc máme.
Jsme svrchovanými architekti svého života.
Cokoliv je vám nepohodlné, přežité, mrtvé ve vašem životě, odložte to.

Objeví se prázdný prostor, jakési vakuum. Nebojte se ho. Když chcete nakreslit novou mandalu, opouštíte tu starou přežitou kresbu a zdá se, že nastal chaos. Ve skutečnosti tento pohyb je nutný, aby mohlo dojít k novému uspořádání věcí. Všechny pohnutá období vývoje lidských dějin jsou právě takovým přeskupováním a vznikem nových struktur. Poté se vašem životě může objevit to nové, lepší.

Opravdovější přítel. Láskyplnější partner. Smysluplnější povolání.

Nebo více pravdy s dosavadním přítelem. Více lásky s dosavadním partnerem. Více smyslu a pochopení ve stejném zaměstnání.

To není Sen, to je realita vašeho tvoření, krok za krokem, až jedno dne zjistíte, že žijete život svých snů.

A ten je tu pro každého.

Nevěříte? Zase jen další slova na tohle téma?

Nejste architekt, nestavíte katedrálu, netvoříte svůj život.

Vlečete se jako otrok s kameny na stavbu nějaké zdi, jak vám kdysi řekli.

Mnoho štěstí.

Komentáře

4 komentáře:

  1. Kamile, čtu tě pečlive... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dostudovávám to, co jsem odjakživa studovat chtěla s pocitem, že jsem udělala obrovskou chybu. Přesto mi to dalo tolik zkušeností,přátel, nevšedních cestovatelských zážitků, že bych asi neměnila. Uvědomila jsem si, že v životě chci dělat něco úplně jiného, a především, že na to, abych žila život podle představ jiných, je ten můj hodně krátký.
    Hlavní je moje štěstí, pak můžu činit šťastnými i lidi kolem sebe. A miska čaje je jako průzor:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za sdílení, souhlasím, přibližuji misku čaje ke rtům... :-)

    OdpovědětVymazat