středa 31. července 2013

Cestuj. Zdarma. Uč se. Zdarma. Pomáhej si. Zdarma.

Čím více do sebe investujete, tím více se vám bude dařit, tím více získáte. A to pákovým způsobem. Víte to, dokonce máte při čtení tohoto blogu pocit, že si na všechno rozpomínáte, ale potíž je v tom, že to neděláte. Sedíte na zadku, stagnujete, nebo jdete po spirále dokonce dolů.

Pokud chcete přidat, musíte šlápnout na plyn, dodat palivo, a to vás posune vpřed. A to něco stojí. Ale ještě nikdo žádné kopce na cestě na volnoběh nevyjel a nevyjede. Vyprávějte nějakému řidiči, že musí hlavně spořit palivo, jezdit jenom tam, kde je to z kopečka a snažit se šetřit motor, nejlépe jet jen na neutrál. Vůbec nebude rozumět o co vám jde. Zkuste si to sami, co přichází jako první při nějakém STARTU? Je to PRVNÍ RYCHLOST a přidání PLYNU. Jiná možnost, jak se dát do pohybu neexistuje. Až pojedete autem, uvědomte si, jakou vám dává lekci a porovnejte si, jak zacházíte s vaším vlastním vozem na své Cestě vy. Mrazivé, že? Vždyť vy neděláte ani provozní údržbu. Místo kvalitního paliva jste na suchu, nebo, pokud se přeneseme na tělesnou úroveň, do sebe lijete nějakou kolu. Pamatujte, že čaj oživuje. Mimochodem velká část světové literatury byla napsána na čaji. Je to palivo s nejvyšším oktanovým číslem.

Od této doby budete cítit zvláštní neklid. Kdykoliv pojedete autem, míra znepokojení vám bude indikovat, zda jste v této oblasti naplnění, či ne. Sorry za pokažené cestování.

Dnes vám dám hodně smetany, budete cestovat tak, že budete přímo milovat ten pohyb vpřed, poznáte úžasné přátele a koučink, který přitom zažijete, vás vystřelí vzhůru jako raketa.

Zdarma.

Jak je to možné? Může to být kvalitní? Mám vůbec ale využívat možnosti zdarma? Vždyť všechno má nějakou hodnotu, vše se musí zaplatit.

Berte to tak, že naše společnost, třeba ta evropská se rozhodla do vás investovat, protože věří, že se jí to díky vaší pozdější aktivitě vrátí. Stejný princip. Páka. Evropa vám zaplatí koučink na špičkové úrovni a vy třeba později založíte občanské sdružení, které pomůže integrovat děti z problematických rodin. Vrátí se jí to stonásobně. 

Musíte nejdříve dát, abyste mohli něco později získat. Evropa to již pochopila. A vy to neděláte proto, že jste chytřejší než ona?

Proto dělám část své práce zdarma, jako tento blog, tak občas někam vyrazím na nějakou akci a provedu zde zdarma catering. A tak neustále rozšiřuji oblast svého působení, a konání zdarma je důležité pro můj celkový byznys.

Vlastně jsem u toho zažil už tolik dobrého, že bych tento návod chtěl předat i ostatním. Pořádejte pikniky, získejte nové přátele a cestujte za nimi po celém světě. Hnutí se jmenuje Restaurant day. 





Ale teď stojím před osmdesáti účastníky z celé Evropy, jsem na workshopu Empowering European Citizens (EEC) od British Council v estonském Tallinnu. Probíhá intuitivní cvičení. Máme bez přemýšlení vyhrknout nějaké slovo, které by začínalo stejně jako naše jméno.

"Kaskáda," (cascade) uslyším se a hlava mi jen víří, právě se mi dostává znalosti - koučinku, co je mým životním úkolem. A tak předávám, jsem kaskádou, pramenem všeho, co ke mně přijde, co si ověřím a co má velký potenciál pomoci dalším.

Jestli se vyplatilo cestovat na sever Evropy, kvůli takovému poznání? Samozřejmě, jste pak NEZASTAVITELNÍ, ale dělo se ještě mnohem víc.

Učíme se být lídrem. Stojíme v kruhu a každý z nás si má vybrat dva kolegy a v případě, že by se dali do pohybu, máme na ně zůstat napojení a stále udržovat stejnou vzdálenost. Na toto cvičení v životě nezapomenu. Každý je důležitý, ať se dal do pohybu kdokoliv, vždy se dala větší či menší část kruhu - společnosti do pohybu. Čím byl člověk "populárnější", více vidět, tím více účastníků si ho při cvičení vybralo k "následování." To je princip lídra.



A tak máme všichni velkou odpovědnost, každého z nás někdo následuje, ať již v rodině, nebo v práci, každý máme nějaké přátele.

A čím více jste vidět, tím více lidí můžete pomoci.

Založte si blog, natáčejte videa, pořádejte pikniky, sepište petici, zvedněte hlas, mluvte, šiřte, referujte. Tak, jak měníte sebe, měníte i celý svět.

Buďte aktivní.

A využijte toho, že se naše osvícená společnost rozhodla financovat vaše vzdělání, je totiž nesmírně důležité. Mimochodem špičkové evropské vzdělávací programy jsou diametrálně odlišné od našeho pojetí systému vzdělávání. Vše je postaveno na vlastním prožitku, intuitivních cvičeních, pracuje se s myslí jako takovou, sleduje se, kde jsou vaše emoce, vášeň. Při meditativní hudbě se hledá osobní vize, která se pak maluje, píše, tedy zhmotňuje na Vision Board. Jestli se smějete vnitřním tedy "esoterickým" přístupům, jste už prostě mimo. Ujel vám vlak. Máte zpoždění, pokud nezaberete, nebudete vůbec chápat, o čem je ve světě řeč.



Jsme globálně propojení, ale jednáme lokálně.

Má kolegyně, absolventka stejného programu EEC od British Council Andrea Kováčová právě vyhrála ze 3444 projektů soutěž Telefóniky a obratem se přestěhovala na Václavské náměstí 3. Už vidíte, jak se to Evropě vrací? Navštivte její stránky a vyberte si některý z partnerských programů.

www.woppa.org

Program Grundtvig: Jak to, že jste se ještě nenaučili stavět tradiční krby, homeopatii, sociálnímu podnikání, vztahům v rodině, nebo terapeutickým metodám pomocí umění? Stále se pohybujeme v kategorii zdarma.

http://www.naep.cz/index.php?a=view-project-folder&project_folder_id=532&

Další užitečné odkazy, které vás katapultují do světa a naprosto změní jeho chápání:

http://www.mladezvakci.cz/

http://www.inexsda.cz/

http://www.mladiinfo.cz/

http://www.unv.org

http://www.youthnetworks.eu/Default.aspx

Jiný způsob, jak se něco naučit, pomoci naší planetě a cestovat je systém wwofingu:

http://wwoofinternational.org/

Zmínit musím samozřejmě i bydlení zdarma, tedy pokud jste si nepochopitelně ještě nepořídili obytný VW T3 :)

www.couchsurfing.org

Podlehli jste mylnému dojmu, že to pro vás není? :) Řekněte to ostatním. Předejte informaci o tom, že lze cestovat po celém světě a žít úžasný život vašim dospívajícím dětem. Cestování prudce oživuje mozkovou činnost. Mozek pak zůstává trvale proměněn. Naše děti mohou být jiné. A kdo to tady jednou povede? Stačí jedno kliknutí. Ale třeba vás jejich nadšení nakazí a příště vyrazíte i vy. Můžete totiž cokoliv, nikdo a nic vám nedává žádné hranice.

Svět je plný nekonečných možností. Jste to jen vy sami, kdo má představu, že to nejde.
_____________________________________________________________

Aktualizace:

Tipy od Vás po zveřejnění blogu:

Od Katky Kleichové:
Několik hodin práce denně v rodinách či organizacích za stravu a ubytování, učíte se jazyk a poznáváte kulturu:

http://www.workaway.info/

Mega aktualizace od Terezy Koníčkové:

www.hospitalityclub.org
Podobný web jako couchsurfing. Akorát trochu starší, ale pořád v praxi dobře funguje. (Indie, jižní améro)

http://www.o2thinkbig.cz/
Web pro mladší generaci. Patří k menším individuálním projektům, které si lidé vymyslí někde v regionu...se soc. tématikou, touhou něco oživit, zachránit, limitované hranicí věku.

Gruntvig:
Na Gruntvigu jsme byla teď v červenci. Commedia del arte poblíž Florencie. a bylo to super! Je dobré si vybrat něco trochu, čím se už déle zabýváte. Konkurence je velká, přihlásí se třeba 350 lidí a vyberou 10. Asociace pak preferují lidi se zkušeností, i když samozřejmě ne vždy. Každá vybírá trochu podle svého, ale budete tak mít větší šanci, když se zaměříte na něco specifického, čím se už zabýváte nějakým způsobem.
Také neváhejte začít hledat dříve. Některé asociace a spolky vybírají už v lednu na workshop, který bude v červenci. Přijdete tak zbytečně s křížkem po... když budete váhat moc dlouho.
Grundtvig je někdy omezen věkem, někdy ne. Jako program se mi líbí moc. Potkala jsme na workshopu mima z Irska, kterému bylo 76 let. Klasa!

Tady jsou weby, kde je spousta odkazů. Velké množství. českých, evropských, mezinárodních. Hodně tedy pro umělecké vody, ale nejen. Uvidíte...
Příjemné prokousávání!

www.eurodesk.cz/granty

www.institutumeni.cz

http://nastaz.cz/
Tady se lze přihlásit na stáže po celém světě různého typu. Platíte sice poplatek a letenku, ale pak jste zajištěni. Jako zkušenost, myslím, výborný, specielně, když si najdete něco ve svém oboru.

přeji krásné dny letního typu.

úsměv. terezakonik

Poznámka blogu:


Ne všechny programy jsou takto přecpané, někdy se i stává, že program je zrušen pro nedostatek přihlášených! Nikdo se o něm nedozvěděl. Ta škoda...


Hana Pernicová: 


www.helpx.net


Podobné jako WWOOF, ale třeba by systém registrace někomu vyhovoval více (nemusíš si předem vybírat, do které země se registruješ)...Taky s tím mám z loňska velmi příjemnou zkušenost a chci jet někdy zase. 

Dobrovolnické ekologické stáže: http://www.earthcorps.org/international.php


Pokud znáte další způsoby, weby, odkazy, neváhejte a podělte se o smetanu, blog mohu aktualizovat, či doporučte v komentářích. Život je plný příležitostí, jen jestli o tom víme? Sdílejte, lajkujte, pomozte, co nejvíce lidem na cestě do světa plného přátel a růstu!

Komentáře

2 komentáře:

  1. Bydlení a strava za trochu práce na nejrůznějších projektech. Po celém světě. http://www.workaway.info
    katerklejch

    OdpovědětVymazat